Zašto je važno da pazimo šta ćemo reći? Priča o dečaku koji je naučio kako to postići


Jednom beše jedan mali dečak koji je imao lošu narav. Njegov otac mu  je dao punu kesu eksera i rekao mu je da svaki put kada pobesni i izgubi kontrolu nad sobom, zakuca jedan ekser u ogradu.

Prvoga dana dečak je zakucao 37 eksera na ogradu. Tokom sledećih nekoliko meseci on je naučio da kontroliše svoj bes i broj ukucanih eksera se smanjivao. Otkrio je da je lakše kontrolisati svoju narav, nego zakucavati eksere u ogradu.
I tako je došao dan, da tokom celog dana nije pobesneo. On je rekao to svom ocu, a otac mu je kazao da svakog dana kada bude uspeo da kontroliše svoje ponašanje, iz ograde isčupa jedan ekser. Dani su prolazili i jednoga dana dečak je bio u stanju da kaže svom ocu da je isčupao sve eksere. Otac je uzeo sina za ruku i odveo ga do ograde i rekao: “Dobro si uradio sine moj, ali pogledaj sve te rupe u ogradi. Ograda više nikada neće biti ista. Kada u besu kažeš neku stvar, ona ostavlja ožiljak, kao što su ove rupe na ogradi. Možeš čoveka ubosti nožem i izvući nož i posle toga nije važno koliko puta kažeš da ti je žao, rane ostaju”.

Verbalna rana je isto tako bolna koliko i fizička. Prijatelji su zaista retki dragulji, oni čine da se smešiš, ohrabruju te da uspeš u nečemu, oni su spremni da te saslušaju, da podele tvoj bol, imaju lepe reči i uvek im je srce otvoreno za tebe…zato čuvaj svoje prijatelje.

Murdosti i citati

eksernozprijateljreciuvreda

KOMENTARI SU ISKLJUČENI