8 stvari koje treba da uradite usled korona virusa: sprečavaju anksioznost, napad panike i smanjuju stres


Strah od korona virusa – 8 načina da sprečite anksioznost i smanjite rizičan stres!

Korona virus je postao vodeći izazov savremenog društva, a suočavanje sa negativnim informacijama o ovom virusu, broju obolelih, broju preminulih, kao i promena svakodnevnog života usled epidemije, mogu imate negativne posledice po mentalno zdravlje svakog čoveka koji ne ume da se izbori sa stresom i panikom, piše Lovesensa.

U vladavini epidemije po pitanju mentalnog zdravlja najviše su ugrožene anksiozne osobe, kao i osobe kod kojih je razvijen opsesivno-kompulsivni poremećaj.

Ako u svom domu imate nekoga ko se suočava sa napadima panike i anksioznošću, važno je da mu pružite podršku, umirite ga i pokažete veliku ljubav i solidarnost.Sa najvišim rizikom od anksioznosti tokom epidemije suočavaju se oni koji među članovima porodice i prijateljima imaju osobe starijeg životnog doba ili one koji su već oboleli od virusa covid-19.Trenutna situacija je jedan veliki test za sve nas. Sada je vreme da pokažemo koliko smo osvešćeni i spremni da se borimo sa životnim olujama sa velikom dozom optimizma i vere, kako u sebe, tako i druge ljude.

Ipak, umesto da dozvolimo da nas panika optereti i strah savlada, poželjno je da se fokusiramo na pomaganje drugima, prestanemo sami da širimo paniku i svima uputimo reči podrške i pozitivnih vibracija.

Koje su dobre vesti u epidemiji virusa KORONA: 4 stvari koje treba da znateI u najkritičnijim trenucima života pojave se dobre vesti – evo koje dobre stvari treba da znate tokom epidemije virusa korona.

Iako u je u suočavanju sa trenutnim izazovom otežano negativne misli zameniti pozitivnim, predlažemo vam 6 načina koji će pomoći da smanjite anksioznost tokom epidemije i sprečite napad panike.

Stručnajci ističu da sledećih 6 navika smanjuju strah i anksioznost tokom epidemije korona virusa:

1. Uskladite svoje rutine u kućnim uslovima

2. Izbegavajte neproverene vesti, ali ostanite informisani o ključnim stavkama za sprečavanje epidemije

3. Spavajte i domarajte – to je važno za vaš imuni sistem

4. Jedite zdravu hranu . izbegavajte brz hranu koja podržava lućenje kortizola (hormona stresa)

5. Smanjite unos alkohola i kofeina

6. Vežbajte – umerena fizička aktivnost je dobra za opuštanje i imunitet

7. Omiljene aktivnosti – usmerite se na aktivnosti koje vas opuštaju (meditirajte, slušajte muziku, čitajte knjige…)

8. Razgovarajte sa stručnjacima – ako ne možete da funkcionišete zbog straha ili anksioznosti, pozovite telefonom stručnjake iz oblasti psihologije koji će vam dati savete i smernice ili organizujte online seansu sa terapeutom.

Izvor:lovesensa

Psihologija

anksioznostcovid19doktoriizazovikoronaljubavpanikapodrskarazgovorsolidarnoststresvanredno stanjevirus corona

KOMENTARI SU ISKLJUČENI