9 grešaka koje pravimo u odnosima


Bilo da smo s nekim u bliskoj vezi ili ne, sreća zavisi u potpunosti od nas samih. Ali ako smo u vezi, definitivno se osećamo srećnijima. 

Odnosi koji se ne razvijaju baš onako kako bismo želeli mogu da budu poprilično teški pogotovu kao je par već odavno zajedno. Rezimirajući svoja zapažanja, psiholog Paula Pjetromonako i njene kolege sa univerziteta u Masačusetsu utvrdili su najčešće greške koje pravimo u vezama. Ako one nisu dostigle razorne razmere, imamo šansu da ih ispravimo.  Koje greške treba izbegavati ako želimo održati vezu?

1. Mislite da će partner uvek biti tu

Kako se odnosi razvijaju, prisustvo partnera sve više shvatamo zdravo za gotovo. Znakovi pažnje koje smo jedni drugima pružali na samom početku, razna iznenađenja i sitnice posetepeno nestaju.

Prestajemo primećivati i ceniti naše voljene jer smo na njih navikli.

S jedne strane, to govori da su odnosi postali zrelji. Ali s druge strane čežnja za lepim romantičnim razdobljem može zaseniti ono vredno što, ustvari, drži zajednicu. U takvim je trenucima korisno sanjati kako bi život izgledao u drugačijem scenariju. Na primer, bez partnera.

Zamislite kako ćete živeti ako se zaista razdvojite? Šta ćeš učiniti? Da li će to uticati na vaše blagostanje i vaše ideje o srećnoj budućnosti?

Ove fantazije pomoći će vam u održavanju veze, oštrije ćete osetiti one osećaje koji vas vežu i koji su verovatno ugušeni zbog činjenice da ste dugo vremena zajedno: vezanost, interes za partnera, briga za njega i čitav niz vaših ličnih iskustava! Vrlo je važno slušati ih – oni mogu postati pravi vodič za vas.

Često prestajemo primećivati ​​i ceniti naše voljene samo zato što smo na njih navikli i mislimo da će oni uvek biti tu.  Ali ako svoju ravnodušnost (iako nehotično) prenosimo na partnera, pre ili kasnije on će početi tražiti izgubljenu i primljenu brigu i pažnju izvan veze.

2. Mislite da će vas partner napustiti

Biti nepažljiv prema partneru je loša ideja, ali druga krajnost jednako je neproduktivna za odnose – kada smo previše vezani za njega i razmišljamo samo o jednoj stvari: voli li nas? Da li njeguje našu vezu? Ljudi koji su previše zavisni od pažnji druge osobe mogu uplašiti one koji su im bliski svojom prekomernom potrebom za ljubavlju i njenom potvrđivanju. Nakon što su zacrtane granice odnosa i definisane međusobne obaveze, uopšte nije potrebno stalno pitati niste li ravnodušni prema partneru.

Obraćaući pažnju samo onome što vam se ne sviđa, riskirate da ne primetite ništa dobro na voljenoj osobi

Čak i ako se veza tek razvija i još je rano govoriti o obavezama, možete sami odrediti koliko je druga osoba iskrena prema vama. Zanima li je vaš život, koliko je prijateljski raspoložena i pažljiva prema vama, uzima li u obzir vaše ukuse i želje – ovi i drugi znakovi pomoći će vam da odagnate anksioznost .

3. Zanemarujete granice ličnog prostora

Postojeći parovi uvek imaju svoje tajne koje ih objedinjuju, a vrlo je važno da partneri poštuju ovaj intimni prostor. Posvećujući druge ljude nekim detaljima našeg privatnog života, rizikujemo da povredimo osećaje voljene osobe i potkopavamo njegovo poverenje u nas.

Ako strancu otkrijete neku  vašu zajedničku tajnu i informacije dođu do vašeg partnera (svet je mali) , on možda neće ni znati da ste postali izvor ovih tračeva, ali njegov osećaj ogorčenosti i poniženja neće postati manje bolan. Počet ćete saosećati s njim (posebno ako vam je partner ipak drag) i kajaćete se zbog toga što ste se jednom previše otvoreno pričali o temama koje ste treabali sačuvati za sebe.

5. Suzbijate nezadovoljstvo

Nije teško pronaći nešto što vam smeta kod partnera ali je pitanje kako se s tim nositi. Možda je jedan od najopasnijih načina rešavanja problema da se pretvarate da se ništa ne dešava. Može vam se učiniti da je skrivanje nezadovoljstva ili neslaganje sa onim što partner kaže ili čini, mnogo sigurnije, ali nije. Ako mu ne kažemo šta stvarno osećamo, riskiramo mogućnost iskrenog razgovora. 

Ako ne kažemo partneru šta nam smeta i potisnemo sve to, to će narušiti naša osećanja prema njumu. Zbog toga, pronađite snagu da iskreno razgovarate o svim problemima sa svojim partnerom.

6. Stalno sumnjajte

Često vas brine kuda vodi vaša veze? Plašite li se da ćete reći ili učini nešto pogrešno? Primećujete kod partnerea znakove dosade, nepažnje i nezainteresovanosti? Ako vam se to često dešava, rizikujete da izgubite svoje samopouzdanje.

Ako neprestano razmišljate o negativnim stvarima koje se mogu dogoditi vašoj vezi , mi ćemo nehotice prestati da uživamo u njoj a tada partner može osetiti naše sumnje i neodlučnost i protumačiti ih, ne kao strah od gubitka već kao nespremnost da i dalje ostanete u vezi.

 

7. Ne uzimate partnera za ozbiljno

Koje mesto dajete partneru u vašem sistemu prioriteta? Da li su vam deca najvažnija? Ili vam je posao na mestu broj 1? Uvek možete pronaći logično i razumljivo objašnjenje : deca brzo odrastu i želite da im posvetite više vremena. No,vreme prolazi, deca odrastaju, poslovi rastu ili propadaju, a partneri koji se ne osećaju voljeno napuštaju zajednicu jer niko ne želi biti poslednji na listi prioriteta.

8. Prestali ste verovati u partnera

Gubitak posla, zdravstveni problemi ili smrt prijatelja ili rodbine – s vremena na vreme tuga pada na  svakog od nas. Kada se jedan od partnera suoči sa teškoćama, to za drugog postaje test. A jasno je šta se traži – pružiti podršku i razveseliti voljenu osobu. Ako ste navikli da vam je partner podrška, lakše ćete se izboriti sa svim stahovima. Uverenje da će partner biti tu za vas može olakšati bol i biti još veći podsitacj za pronalaženje snage u sebi.

9. Prestali ste da verujete u svoju vezu

Pored problema sa kojima se suočava svaki od partnera, i par u celini može se suočiti sa poteškoćama. Popis mogućih razloga zbog kojih možemo izgubiti nadu u budućnost našeg odnosa može biti od banalnog nerazumevanja i razlika do nečije izdaje. Ako dopustite sebi da odustanete, bez obzira na to što se tačno dogodilo, zatvorit ćete sebi mogućnost da uspostavite emocionalnu vezu s osobom koja vam je bila dugo draga. Mnogo ste uložili u ovaj odnos, ne dozvolite da očaj u jednom trenutku precrta sve ovo.

Osećaj beznađa često je rezultat čitavog niza iracionalnih uverenja, poput: “ako je sad loše, uvek će biti loše”, “život bi trebao biti radostan i ugodan” i slično. Zaustavite se svaki put, čim vas spopadnu ovakve misli i tog trentuka se fokusirajte na pozitivne aspekte vašeg odnosa a ne na negativne.

 

Life Style

brakkako sacuvati brakkvalitet vezeljubavodnosiparovipsihologijazajednica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *