Izazovi zajedničkog života sa partnerom i kako da ih prevaziđete


U svakoj ljubavnoj vezi postoje različite faze. Od one kada osećamo konstantno leptiriće u stomaku do one kada uplovimo u mirnu luku. Ipak, sve te faze sa sobom nose različite izazove, i ono što je potrebno jeste stalan trud sa obe strane kako bi stvari funkcionisale. U suprotnom, izazovi koji se ne prevazilaze postaju problemi gurnuti ispod tepiha, koji će nam se na kraju obiti o glavu. Ili iako možda ne postoji ništa što bi remetilo idilu, ukoliko se ne trudimo i ne posvećujemo partneru, naša veza ili brak mogu postati rutina, kolotečina, a samim tim i osećanja mogu da postanu manje intezivna, stvari jednostavno previše počinju da se podrazumevaju. Uglavnom, tema našeg današnjeg teksta je jedna takva faza – koja je ujedno i lepa i izazovna, a nadasve značajna, kada se odlučimo da počnemo da živimo sa voljenom osobom.

U nastavku detaljnije o izazovima zajedničkog života sa partnerom i kako da ih prevaziđete. 

 

Da li je bio pravi trenutak?

Ovo je zapravo pitanje koje treba da postavite sebi pre odluke na zajednički život sa partnerom. Ipak, nije neobično ni ako ste prethodno bili sigurni u nju, da počnete da sumnjate kada zaista počnete da živite zajedno, i nemojte da vas to uplaši. Pre svega, radi se o velikoj promeni za oboje, i nemojte da budete previše strogi prema sebi, niti da donosite brzopleti zaključak kako je sve bila jedna velika greška, već dajte sebi vremena da se za početak naviknete na novonastalu situaciju, kao na primer da je vaša voljena osoba čim otvorite oči tu pored vas, što je zapravo prednost, zar ne? Uostalom, zajednički život je zaista najvažniji test koji će pokazati da li ste jedno za drugo.

Vreme za sebe

Ovo je veoma važan “detalj” – to što živite zajedno nikako ne znači da treba da budete jedno drugom prilepak. Svako do vas treba da ima vreme, ali i prostor za sebe – onaj deo dana kada želite jednostavno da budete sami sa svojim mislima. Tako ćete mnogo bolje funkcionisati, i biti zadovoljniji. Za svaki odnos koji podrazumeva zajedništvo je mnogo zdravije da se sačuva i individualnost.

Zajedničke ili odvojene finansije

Još jedno nimalo nevažno pitanje. Kako bi stvari bile jasne i jednostavnije, ovo je stvar oko koje treba da se dogovorite. Sasvim je u redu da svako od vas ima svoje nezavisne finansije, jer tako ćete se oboje osećati bolje i manje zavisni, ali isto tako je poželjno i da imate zajednički budžet, oko svega ono što planirate zajedno – kupovine, putovanja i sl. Takođe, kada su troškovi u pitanju, i oko toga treba da postignete dogovor kako ih delite, kako biste izbegli eventualne nesporazume.

 

Kada mane postanu vidljivije

Nemojte se iznenaditi ako neka navika vašeg partnera koja vam je do juče bila zabavna i simpatična, nakon što počnete da živite zajedno, počne da vas nervira. To je život i to je pomalo i demistifikacija zaljubljenosti – svi mi imamo svoje mane, i svi smo različiti, pa je samim tim i normalno da se to nekom ne dopadne. Ono što je važno jeste da o tome razgovarate, i da se čuvate da ne upadnete u zamku zvocanja, jer zvocanje nikad nije urodilo plodom. Takođe, najbolje je da određene mane vašeg partnera, one koje nisu krucijalne za vaš odnos, jednostavno prihvatite, i da se naposletku setite i svojih mana koje se njemu možda isto tako ne dopadaju.

 

Kako da ne postanemo cimeri

Vremenom neke stvari definitivno postanu rutina, i u tome možda leži najveća opasnost – onda kada vam se zajedničko slobodno vreme svede na gledanje filma na kauču, ili u još gorem scenariju kada je svako od vas dvoje na svom telefonu ili laptopu. To je OK povremeno, ali ako je pravilo, neminovno vodi ka tome da se udaljite i da umesto ljubavnika postanete cimeri. Zato je važno da ne prestanete da radite stvari koje ste radili i ranije, pre nego što ste živeli zajedno – da izlazite, idete u pozorište, bioskop, na večere, da putujete, da priređujete jedno drugom iznenađenja, da se jednostavno uvek trudite.

 

Izvor: mogujatosama.rs

Life Style

cimerifinansijeizazoviljubavmanenerviratipartnerstvoprostorrazgovortrenutaktroskovivrlinezajednicki zivot

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *