Jači mozak – 8 trikova za super pamćenje!


Neprestano ometanje putem digitalne tehnologije može negativno djelovati na pamćenje. Ipak, postoji niz jednostavnih i praktičnih trikova uz koje ćete se sjetiti imena neke osobe ili gdje ste ostavili ključeve.

Zanimljivo je da se loše pamćenje ne javlja samo kod starijih. Nedavno američko istraživanje provedeno na grupi ispitanika između 18 i 34 godine pokazuje da oni pamte lošije čak i od onih starijih od 55 godina. Koji je dan među mlađima je zaboravilo čak 15 posto ispitanih, dok je u grupi starijoj od 55 to zaboravilo njih sedam posto. Gdje su ostavili ključeve među mlađima zna zaboraviti 14 posto, nasuprot osam posto starijih. Mlađi su češće zaboravljali i ponijeti ručak na posao (9%) i otuširati se (6%).

Srećom, postoji niz jednostavnih i praktičnih trikova uz koje ćete se sjetiti imena neke osobe ili gdje ste ostavili ključeve.

Vizualizirajte

Čak 65% populacije bolje uči uz vizualna pomagala. Trebate li nešto upamtiti, vizualizirajte sliku koja opisuje događaj, vrijeme ili riječ. Primjerice ako imate sastanak u 16.30 sati, zamislite gudački kvartet koji će vas asocirati na četiri popodne i 30 slušatelja koji će ukazivati na minute.

Križaljke i rebusi

Igre za stimuliranje moždane aktivnosti, kao što su križaljke ili sudoku, jačaju pamćenje.

Locirajte u ‘palači memorije’ ili Ciceronova metoda

Zamislite neku fizičku lokaciju, neku zgradu ili dio ulice. Kad trebate zapamtiti niz stvari, jednostavno ‘prošećite’ kroz svoju lokaciju i ostavite svaki pojam u određenoj sobi ili dijelu ulice povezujući ih na neki način s njima. Kad ih se budete prisjećali, jednostavno ćete ‘prošetati’ po lokaciji i ‘pokupiti’ ih.

Metoda Baker

Tijekom psihološkog eksperimenta pod nazivom paradoks Baker-baker, ljude su podijelili u dvije grupe. Svima su pokazali sliku istog čovjeka i jednoj grupi rekli da se čovjek preziva Baker, a drugoj da je on po zanimanju pekar (engl. baker).

Oni kojima je rečeno da je osoba sa slike pekar lakše su se sjetili riječi baker. Objašnjenje je jednostavno. Iako su te dvije riječi i slika potpuno iste, kad su ljudi mislili na zanimanje, a ne na prezime, u mislima su imali dužu priču koja je uključivala pregaču, kuhinju i svježi kruh, pa su lakše pamtili.

Pokušajte stvoriti ‘mamac’ koji će vam na jednaki način pomoći da bolje upamtite neku priču.

Odspavajte popodne

Stručnjaci iz NASA-e otkrili su da kratko drijemanje u popodnevnim satima znatno popravlja pamćenje. Na skeneru MRI pokazalo se da je moždana aktivnost onih koji su malo odspavali tijekom dana veća tijekom cijelog dana, nego onih koji se nisu odmarali.

Ime na čelu

Franklin Roosevelt je bio poznat po odličnom pamćenju imena. Znao bi upamtiti i ime osobe koju je sreo samo jednom prije nekoliko mjeseci. Objasnio je to jednostavnom tehnikom. Prilikom upoznavanja bi zamislio ispisano ime osobe na njenom čelu. Novinari iz CNN-a tvrde da ovo djeluje još bolje ako ime ‘ispišete’ markerom u omiljenoj boji.

Jedite ribu, odnosno omegu-3

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi kao što su losos i tuna, u školjkama, sjemenkama bundeve, prokulicama, orasima i drugoj hrani, odlične su za zdravlje mozga. Hrana bogata omegom-3 smanjuje rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, pokazala je i studija iz 2012. koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Columbia.

Posvetite pažnju

Mnogi su prezauzeti i rade najveću grešku koja onemogućuje pamćenje – jednostavno ne obraćaju pažnju na zadatak, razgovor ili iskustva. Površnost slabi pamćenje pa smo skloniji zaboraviti. Dakle, što god da radite, posvetite tome veću pažnju i šanse da ćete nešto zapamtiti naglo će se povećati.

 

Izvor: lekariifno.com

Psihologija

brze pamcenjefranklin roosveltishranametoda bakermozaknasaomeg3pamcenjepaznjaribaskolaucenjezaboravnost

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *