Kako veliki stres pretvoriti u pozitivnu energiju?

A couple wearing masks kiss at a main shopping area, in downtown Shanghai, China, as the country is hit by an outbreak of a new coronavirus, February 16, 2020. REUTERS/Aly Song TPX IMAGES OF THE DAY - RC2N1F9MORQF


Živimo u jako stresnom vremenm koje je vrlo štetno. I to je tačno. No, da li se stres može pretvoriti u koristan resurs? Judit Tutin, filozofkinja i psiholog veruje da je stres dobar jer ukazuje na potencijal koji je u njemu srkiven.

Veliki stres: kako ga pretvoriti u izvor energije?

Produžen stres je štetan. On je uzrok zdravstvenih problema, nezadovoljstva, depresije, agresije i sukoba sa partnerima i slično. Ali, da li se možete zaštiti? Izbegavati stres je ponekad potpuno neprikladno. Judit Tutin, psiholog,želi da nam pomogne kako da stres iskoristimo u svoju korist.

NEKA STRES DJELUJE NA NAS!

“Većina ljudi pokušava se rešiti stresa ili izbeći probleme”, piše Tutin.

Stoga obično reagujemo na stres poricanjem “Dobro sam!”, ” Ne ljutim se” “Zašto ja !?” ili depresije, “Ne mogu se nositi s tim!” Ali, začudo, stres zapravo povećava svest, ubrzava razmišljanje, povećava radnu sposobnost i daje mnogim ljudima razlog da kažu: „Odlično se osećam u kriznoj situaciji“. Tako možete učiniti da to radi za vas.

Zabrinuti klijenti kažu stručnjaku da im anksioznost pomaže predvideti probleme i pripremiti moguća rešenja. „Studije su pokazale da su odrasli koji su imali teško detinjstvo vrlo snažni i otporni na teškoće i često cene poklone koje im život daje“, rekao je Tutin.

Dugi niz godina su nas učili da je stresno stanje loše, a zdrav način života ne zahteva stres. Ali sve nije tako, piše psiholog. Novo istraživanje potvrđuje da je stav „dobar stres“ je korisniji.

Judith Tutin nudi tri načina da se rešimo stresa i kako da ga koristimo

TRI NAČINA SUOČAVANJA SA STRESOM 

1. Shvatite svoj stres

Razumevanje kako tačno doživljavamo stres prvi je korak u pravilnom upravljanju ovim stanjem. Psiholog sugeriše sebi postaviti tri pitanja:

  • Kako izgleda vaša reakcija na stres? Možda je ovo mučnina, bol u trbuhu, jaka glavobolja ili želja da odete u krevet i pokrijete se pokrivačem, skrivajući se od svih i svega?
  • Definišući reakciju na stres, da li ga zanemarujete ili ne? Svaki put uočite simptome i priznajte da vas nešto muči.
  • Šta vas tačno muči? Šta uključuje odgovor na stres?

Sada možete krenuti dalje.

2. Iskoristite svoj stres

Kada smo shvatili što nam se događa i zašto, naučili slušati naše stanje, morali smo odlučiti što treba raditi. Vreme je da se stres tretira kao nešto dobro i da se prema njemu ponašate.

“Koristite ga umesto da čekate da ode, ili da se pretvarate da ga nema”, priseća se Tutin.

Ona predlaže razmišljanje:

  • Kako iskoristiti situaciju?
  • Šta trebate učiniti ?
  • Postoji li nešto što trebamo naučiti ili neko koga trebamo odmah?

Možda ste preuzeli previše na sebe i odustali od životne ravnoteže. Možda ste bili toliko zauzeti brigom za druge da ste zaboravili na sebe. Ili je vreme da se traži novi posao. A problemi u odnosima sa partnerom mogu se iskoristiti za poboljšanje tih odnosa – u svakom slučaju, stres pokazuje gde treba ići dalje.

3. Prihvatite istinu: sve što nas ne ubije, čini vas jačim

Svi različito doživljavamo stres. Neko radi jogu, trči, meditira. Neko pije, druži se ili spava celi dan. Te pozitivne i negativne strategije pomažu nam… izbeći stres, zanemariti poruke koje šalje, smatra pstolog.

U međuvremenu, stres je važan signal koji moramo uzeti u obzir. Pozdravimo ga i pokušajmo shvatiti šta nam govori.

„Hvala mu na prilici. Pozdravite promene, jer su neophodne za poboljšavanje života. Okrenite se unutrašnjoj snazi ​​”, piše Judit Tutin. “Tada će vam stres pomoći da uspete na poslu i odnosima, postanete jači i samopouzdaniji.”

Psihologija

anksioznostglavoboljamanepokriti se cebetomprednosipsihologijareakcijasituacijaspavanjestres

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *