Mačo muškarci u starosti će više patiti od raznih zdravstvenih tegoba


“Muškost može biti opasna za zdravlje muškaraca u pravom smislu. Dok je mačo način života primamljiv zahvaljujući filmovima, nova studija je otkrila da muškarci sa hipermaskulinitetom mogu s godinama patiti od mnogih zdravstvenih i socijalnih problema.” – izvještava The New York Post .

“Naša studija pokazuje da toksična muškost također ima štetne učinke i na muškarce koji podržavaju te ideale”, izjavio je u izjavi sociolog Državnog univerziteta Michigan Steph Schuster. Studiju je iznio magazin Sex Roles . Schuster definiše “toksičnu muškost” kao uverenje da su muškarci  ne bi trebalo da pokazuju previše emocija. 

“Da bi proučili ovu povezanost, istraživački tim analizirao je oko 5,5 hiljada starijih muškaraca i žena i pokušao je utvrditi u kojoj se meri svaki učesnik muške studije pridržavao tradicionalno muških ideala. Otkrili su da većina mačo muškaraca pati od samoće, financijskih problema, pa čak i lošeg zdravlja”, navodi se u članku.  

“Imati ljude s kojima možemo razgovarati o ličnim stvarima oblik je socijalne podrške”, kaže Schuster, čija je studija pokazala da se muškarci ređe otvaraju prema drugima. “Ako muškarac ima samo jednu osobu sa kojom može razgovarati ili uopšte nema takvu osobu u okruženju,  što se ponekad događa, on je lišen mogućnosti da razmisli i predomisli se. 

“Ova bi studija trebala biti poziv na buđenje za muškarce koji se možda nerado pokazuju emocije ili sube a svi mogu biti inspirisani primerom glumca  Breda Pitta, koji je nakon dve decenije suzdržavanja i blokiranja emocija, zaplakao. On je rekao “Ja sam obožavalac suza. Nisam plakao oko 20 godina i sada me je, u kasnijoj fazi života, na to podstaklo puno toga. Mislim da je to dobar znak”.

Life Style

bred pitmachomaco muskacrimuskostmuskraciosecanjastudijasuze

KOMENTARI SU ISKLJUČENI