Naučiti nositi se s kritikom važna je vještina za napredak


Zapitajte se i koliko vam je važna osoba koja vas kritizira. Ako je to najbolja prijateljica ili nadređeni, pokušajte razumjeti njihovo viđenje situacije i prihvatite kritiku, bez emocionalnih ispada.

Naučiti nositi se s kritikom važna je vještina za napredak

Zapitajte se i koliko vam je važna osoba koja vas kritizira. Ako je to najbolja prijateljica ili nadređeni, pokušajte razumjeti njihovo viđenje situacije i prihvatite kritiku, bez emocionalnih ispada

Ako vas kritike pogađaju, treba se zapitati koji je pravi razlog tomu – šok ili strah od neuspjeha.

– Pronađete li uzrok problema, lakše ćete odvojiti osjećaje od kritike pa ćete je razmotriti objektivno – ističe psiholog dr. Hendrie Weisenger. Isto tako, zapitajte se i koliko vam je važna osoba koja vas kritizira. Ako je to najbolja prijateljica ili nadređeni, pokušajte razumjeti njihovo viđenje situacije i prihvatite kritiku, bez emocionalnih ispada.

 

– Zapamtite, ako vas netko kritizira, to ne znači kako mu niste dragi – kaže Weisenger. No ne treba ići ni u drugu krajnost, dodaje. Nemojte sustavno odbijati svaku kritiku jer kolega koji vas kritizira u vama možda vidi nešto što vi ne vidite. Zato prije no što vam se oči zasuze jer vam je šef rekao da mu se ne sviđa vaša prezentacija, duboko udahnite umjesto da odmah postanete defenzivni.

 

Naučiti nositi se s kritikama temeljna je poslovna vještina jer otvorenost konstruktivnim komentarima pomaže izgraditi odnose s kolegama i najlakši je način za osobno napredovanje.

 

Izvor:24sata.hr

Life Style

defanzivakolegekomentarkritikanapredovanjeprihvatanjepsihologijasavetsef

KOMENTARI SU ISKLJUČENI