Kapetan aviona nosača američke mornarice Teodor Ruzvelt poslao je Pentagonu hitnu poruku tražeći pomoć za spasavanje posade. Na nosaču aviona koji je bio blizu ostrva Guam (pripada Americi) zabeleženo je izbijanej koronavirusom.

Deseci vojnih osoba testiranih na novi tip koronavirusa SARS-CoV-2, koji uzrokuje atipičnu pneumoniju COVID-19, dao je pozitivne rezultate. U skoroj budućnosti može se zaraziti velika većina posade, koja broji više od 4.000 ljudi.

“Nismo u ratu. Mornari ne smeju umreti”, napisao je kapetan u svoj izveštaju od 30. marta i poslao ga Ministarstvu odbrane SAD-a. Kapetan smatra da cela posada mora u karantin. Ali kako naglašava, s velikim brojem mornara koji žive u malim kabinama, izolacija je skoro nemoguća.

Na brodu se širenje zaraze ubrzava, upozorio je kapetan. Insistira na tome: “Potrebna je odlučna akcija.”

Evakuacija većine pomoraca koji služe na nuklearnom nosaču aviona i njihova izolacija nekoliko sedmica su hitna mera. 

Uprkos činjenici da je zapovednik Pacifičke flote rekao da niko od mornara nije hospitalizovan i da niko nije u kritičnom stanju, predstavnik američke mornarice, odgovarajući na pitanje Rojtersa, rekao je da su već preduzete hitne mere kako bi se osiguralo zdravlje i sigurnost posade nosača aviona “Theodore Roosevelt”. 

Prema BBC-u , ne postoje tačne informacije o broju zaraženih vojnika na nosaču aviona. 27. marta je javljeno da je koronavirus otkriven kod 25 mornara. Tada je komanda sprovela testove nad celom posadom. Koliko je zaraženih nije prijavlljeveno ali se strada da je virus pronađen kod minium 100 mornara.

S druge strane, Američki zdravstveni sistem se urušava. Broj zaraženih je sve veći i trenutno iznosi oko 200.000 zaraženih.