Prirodni antibiotici – protiv virusa i bakterija

Citrus icons set with lemon, orange and lime


Otkriće antibiotika bio je veliki korak napred za medicinu ali i čitavo čovečanstvo. Zahvaljujući njima, nekada teške bolesti postale su veoma lako izlečive. Međutim, nakon godina i godina upotrebe  određenih antibiotika, stvara se otpornost na njih. Pored toga što su virusi i bakterije postali imuni na antibiotike, njihova prečesta upotreba nije toliko zdrava, iako su ovi napravljeni da štite zdravlje. Ukoliko primetite da vam antibiotici više ne pomažu za određene probleme, uvek se možete poslužiti narodnim lekovima. 

1. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je jedan od najboljih  prirodnih “antibiotika”. Ono će zaštititi čitav organizam od virusa i bakterija ali će isto tako doprineti smanjenju holesterola ili dijabetesa. Zbog svoje prirodne kiselosti koja se dobija iz vrenja jabuka, ovo sirće će ojačati vaš imuni sistem ukoliko ga budete svakoga jutra konzumirali. U telo ga možete unositi tako što ćete ga popiti sa jednom čašom vode ili pak u toplu čašu vode dodati dve kašike jabukovog sirćeta i jednu kašiku meda. Ovaj prirodni lek može pomoći i ukoliko želite da smršate i skinete salo da određenih delova tela.

 

 

2. Đumbir

Đumbir je odličan antioksidans, ima jako antibakterijsko, antigljivicno, sedativno i protivupalno dejstvo. Takođe, ima sposobnost čišćenja organizma od skoro svih vrsta toksina koji se unose preko hrane, alkohola i raznih hemikalija i zračenja. Prirodnim putem pojačava cirkulaciju krvi, otklanja toksine i regenerise tkivo. Zbog svih dobrobiti koje đumbir ima na vaš ogranizam trebalo bi, ukoliko već niste, da ga uvrstite u svakodnevnu upotrebu tokom zimskih dana. Možete to učiniti i preko ukusnih napitaka koji će ojačati dodatno vaš imunitet i zaštiti vas od virusa.

3. Beli luk

Verovatno znate da je beli luk jedan od najboljih saveznika u borbi protiv raka. Zbog toga ga je najbolje jeste sirovog i u većim količinama. Iako ova vrsta luka većini ne prija zbog svog jakog mirisa, ne bi bilo loše, da zbog svog zdravlja ipak pojedete nekada bar jedno čeno belog luka. Beli luk deluje kao antibiotik i ima antibakterijsko dejstvo. Kako bi održali svoje telo potpuno zdravim pomoću luka, stručnjaci savetuju da bi svakoga dana trebali da pojedete po jednu kafenu kašiku belog luka ili dve kafene kašike crnog, naravno u sirovom stanju. Ukoliko neko ima jak stomak, može probati sa ovom metodom prirodnog lečenja.

Za one koji pak ne mogu da konzumiraju sam luk, predlažemo da isprobaju sledeći recept: Potrebno je da očistite oko 10 čena belog luka i ubacite ih u teglicu sa pola litra meda. Kada prođe pet dana, možete krenuti sa upotrebom vašeg prirodnog leka.

 

4. Kurkuma

Kurkuma je indijski začin koji je u zadnje vreme postao veoma popularan kod nas! Ona ima antibiotska dejstva, antikancerogena i dobrinosi smanjenju upala tela. Ima slična dejstva kao i đumbir i jednako je dobra. Međutim, prilikom konzumiranja kurkume morate biti pažljivi ukoliko već koristite određene lekove jer mogu da se pojave neželjene posledice. Zbog toga je najbolje da se pre upotrebe konsultujete sa lekarom.  Ukoliko želite da koristite kurkumu kao prirodan lek možete je u telo unositi kroz čaj koji ćete pripremiti na sledeći način: U šolju ključale vode dodajte manji koren đumbira i kurkume, sačekajte nekoliko sekundi da to sve zajedno provri i potom dodajte 2 kašike kurkume u prahu. Nakon toga skinite čaj sa vatre i sačekajte 10 minuta da odstoji, a potom ga procedite i popijte.

 

 

5. Limun 

Svima su nam dobro poznata dejstva limuna, zbog toga nećemo previše govoriti u njemu. Samo želimo da napomenemo da svakodnevno unošenje vitamina C, kog u limuna ima u velikim količinama, neophodno za naš organizam, jer ga naše telo ne proizvodi. Kako biste se zaštitili od virusa i ojačali svoj imunitet trebali biste da svakoga jutra pre nego što jedete popijete čašu vode sa limunom, bez dodavanja šećera. Takođe, uvek je poželjno da pomoću njega pravite još neke napitke koje ćete ispitati tokom čitavog dana. A jedan od njih možete pripremiti tako što ćete u 2l vode iscediti dva limuna, sa pulpom i naseckati nekoliko kriški limuna i svežeg đumbira. Zbog gorčine koju ima limun i đumbir, napitak možete zasladiti medom. 

 

Izvor:mogujatosama.rs

Zdravlje

antibiotikbeli lukdjumbirgripkurkumalimunprehladavitamin c

KOMENTARI SU ISKLJUČENI