Što se dogodi kad se psihopata zaljubi?


Istraživanje pokazuje da psihopati mogu voditi brigu o drugim ljudima, ali samo u slučajevima kada to rade voljno i samo kada su uložili dovoljno napora da nauče kako da budu empatični.

Psihopatija se u psihologiji vodi kao potkategorija poremećaja osobnosti, a glavna obilježja psihopata su nedostatak empatije, sebičnost, nedostatak krivnje i šarm koji koriste za manipulaciju drugima. Međutim, psiholozi vjeruju da se i oni mogu zaljubiti, isto kao što se i ti zaljubiš u nekoga, no načini na koji oni izražavaju svoje osjećaje i komuniciraju u svojim odnosima sasvim je drugačiji.

Psihopati su u stanju voljeti drugu osobu

Psiholozi navode da postoje različite razine i vrste psihopatije. Ako osoba ne pokaže teške znakove psihopatije, vjerojatnije je da će se moći zaljubiti. Psihopati se također mogu osjećati usamljeno i imaju želju biti voljeni. Međutim, teško im je uspostaviti zdrav odnos zbog nedostatka emocionalne povezanosti i nesposobnosti da se otvore drugoj osobi, navodi Brightside.

Njihovi odnosi temelje se na različitim razlozima od tradicionalnih

Budući da se psihopati bore s izgradnjom snažnih emocionalnih veza i stvaranjem intimnosti u vezi, vjerojatnije je da će ući u odnose koji se temelje na zajedničkim uvjerenjima i stavovima prema svijetu. No, njihov partner treba biti oprezan: psihopati su krajnje sebični i obično pokušavaju manipulirati svojim partnerom kako bi on žrtvovao vlastite interese u svrhu njihovih.

Psihopati mogu žudjeti za bliskim odnosima, ali ih rijetko mogu stvoriti i održavati

Psihopati vjerojatno neće uspjeti u pokušaju stvaranja emocionalne veze s drugim ljudima zbog svoje nesposobnosti da pokažu empatiju i emocionalnu povezanost. Psihopati se ne mogu osloniti na druge ljude i često ih pokušavaju iskoristiti u svoju korist.

Psihopati ne mogu pružiti emocionalnu podršku svom partneru

Psiholozi vjeruju da psihopati uglavnom ne osjećaju strah ili anksioznost, a budući da nikada sami nisu osjetili te emocije, bore se s pokazivanjem empatije i razumijevanjem navedenih i ostalih osjećaja kod drugih ljudi. Istraživanje pokazuje da psihopati mogu voditi brigu o drugim ljudima, ali samo u slučajevima kada to rade voljno i samo kada su uložili dovoljno napora da nauče kako da budu empatični.

Psihopati više vole kratkoročne veze

Psihopati radije stvaraju kratkoročne veze bez snažne emocionalne povezanosti. Rijetko su zainteresirani uložiti dovoljno svojega vremena u stvaranje dugoročnih veza koje potencijalno mogu dovesti do braka. Često stavljaju sebe na prvo mjesto što im otežava pronalazak odgovarajućeg partnera.

Psihopati su izvrsni u manipuliranju partnera

Psihopati mogu lako “čitati” druge ljude i razumjeti njihove namjere. Znaju biti šarmantni i napraviti da se osjećaš ugodno u svakoj situaciji i to ih čini savršenim manipulatorima. Iznenađujuće je da oni ne osjećaju nikakvu krivicu kad to rade. Psihopati su egocentrični i zapravo im nije stalo do nevolja i osjećaja koje njihovi postupci mogu prouzrokovati drugim ljudima.

Njihova ljubav može biti destruktivna

Budući da psihopati zapravo ne znaju kako komunicirati s ljudima na dubokoj razini, romantični odnos može biti destruktivan za oba partnera. Psihopati imaju veću vjerojatnost da djeluju na impulzivan način i emocionalno su nedostupni. Manipuliranjem i nedostatkom empatije mogu pridonijeti nestabilnosti i napetosti u vezi.

Njihovi se osjećaji i stav s vremenom mogu poboljšati

Dobra vijest je da psihopati mogu poboljšati svoje ponašanje kada su dovoljno motivirani za to. Psiholozi vjeruju da ih romantika i komunikacija s ljudima koji iskazuju ljubav prema njima mogu naučiti da budu empatičniji prema drugim ljudima i poboljšaju kvalitetu svojih društvenih interakcija.

 

Izvor:https://miss7zdrava.24sata.hr/

 

Psihologija

anksioznostbliski odnosibrakdestruktivnostpsihologijapsihopatastrahveza

KOMENTARI SU ISKLJUČENI