Stručnjaci sugeriraju da pušenje i vaping mogu povećati ozbiljnost simptoma kod coronavirusne infekcije


Sa stajališta nekih znanstvenika, koji je objavio popularni naučni časopis Scientific American, pušenje pušenje i elektronske cigarete mogu dovesti do pojačanih simptoma COVID-19.

Mora se naglasiti da direktna povezanost tih faktora još uvijek nije utvrđena na temelju znanstvenih istraživanja, ali postoje neki dokazi da pušenje i električne cigarete suzbijaju imunološku funkciju pluća i izazivaju upalu.

Naučnici su takođe otkrili da su posebno teški slučajevi tijeka bolesti koje je izazvao virus COVID-19 zabilježeni kod ljudi s kroničnim bolestima pluća, koji su zauzvrat često povezani sa cigaretama. Neke preliminarne studije u Kini otkrile su vezu između teške bolesti i dugotrajnog pušenja, ali još je rano za donošenje konačnih zaključaka jer mnogi rezultati još nisu dobili stručnu ocenu.

„Sve ovo me uverava da su pušači najpre na udaru ove bolesti “, rekla je Melody Pirzada, šefica Odjela dečije pulmologije u bolnici Winthrop Long Island, u intervjuu za Scientific American.

“Postoji dobro koordiniran lanac događaja koji se dešavaju kada se osoba zarazi virusom”, rekao je Ray Pilks, vanredni profesor za mikrobiologiju i imunologiju na Univerzitetu u Sjevernoj Karolini.

Ranije su naučnici pronašli puno dokaza da je pušenje rizični faktor gripa. Što se tiče električnih cigareta, njegovo spominjanje u vezi s tim definitivno nije tako očigledno. Međutim, studije na miševima uspostavile su vezu između aerosola koji udišu pušači elektroničkih cigareta i smanjene šanse za preživljavanje s gripom tipa A, najčešćom virusnom gripom.

Izvor: gearmix.ru .
Prevod:http://www.sigrmundfrojd.com

Zanimljivosti

cigaretecoronaviruscovid 19elektricne cigarekoronaviruspusenjerauhen

KOMENTARI SU ISKLJUČENI